Hozzávalók:
15 dkg fehér marcipánmassza
20 dkg puha vaj
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
½ kg alma
30 dkg szikkadt kalács
5 dl tej
4 dl tejszín
15 dkg cukor
2 tojás
3 tojássárgája
1 citrom
pár csepp keserű mandula aroma
5 dkg vékonyra szeletelt mandula
15 dkg fehér marcipánmassza
20 dkg puha vaj
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
½ kg alma
30 dkg szikkadt kalács
5 dl tej
4 dl tejszín
15 dkg cukor
2 tojás
3 tojássárgája
1 citrom
pár csepp keserű mandula aroma
5 dkg vékonyra szeletelt mandula
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Ez a recept Stahl Judittól származik. Nagyon finom és nem szeretném, hogy elvesszen.
Előmelegítjük a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), és vékonyan kivajazunk egy 30 x 20 cm-es tepsit.
Előmelegítjük a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), és vékonyan kivajazunk egy 30 x 20 cm-es tepsit.
A marcipánt mélyhűtőbe tesszük pár percre, aztán vékonyan megolajozott késsel apró kockákra vágjuk. Az almát meghámozzuk, 2 cm vékony szeletekre vágjuk. A vajból megolvasztunk 5 dkg-ot, langyosra hűtjük, majd az almát, a vajat és a fahéjat összeforgatjuk egy tálban, és magunk mellé készítjük. A szikkadt kalácsot felszeleteljük, a szeleteket megvajazzuk összesen 10 dkg puha vajjal, aztán a vajas kalácsot dobókocka méretűre vágjuk.
Rétegenként összeállítjuk az édességet. A kalács 1/3-át egyenletes rétegben beleszórjuk a tepsibe. Arányosan elosztva rátesszük az alma felét és a marcipán felét. Most következik a maradék kalács fele, szintén lehetőleg egyenletes rétegben. Ezután rápakoljuk az összes maradék almát és marcipánt, még mindig igazságos elosztásban. Végül az egészet befedjük a maradék kaláccsal, mint záró réteggel.
A tejet és a tejszínt összemelegítjük, aztán egy keverőtálban kézi habverővel összedolgozzuk az egész tojásokat a tojássárgájákkal, a cukorral és a keserű mandula aromával. A meleg tej-tejszín egyveleget folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros-keserű mandula aromás tojáshoz, hozzáreszeljük a citrom héját, és az egészet ráöntjük az összeállított édességre.
Az édességet félretesszük, hogy a kalácskockák 10 perc alatt magukba szívják a tejes-tejszínes keveréket. Végül a tetején elszórjuk a mandulát, elmorzsoljuk a maradék vajat, és 45 perc alatt készre sütjük. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarjuk, és így sütjük tovább.
Mivel nálunk a gyerekek nem szeretik a marcipánt ezért csak a tepsi egyik felébe teszek belőle. IKEA.s vanília öntettel nagyon finom és gyorsan elfogy.