2014. április 20., vasárnap

Húsvéti kalács



Hozzávalók:
2 dkg élesztő
1 dl tej /zsíros tej/
50 dkg finomliszt
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl tejszín /30 % zsírtartalommal/
1 mokkás kanál só

Tetejére:
1 egész tojás

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel és 10 g cukorral / ezt a teljes cukor mennyiségből veszem el/.
Amíg felfut, kimérem a többi, szobahőmérsékletű hozzávalót egy edénybe. Hozzáadom az élesztős keveréket és a dagasztó géppel kidagasztom. Ha nincs ilyen gépünk, akkor miután összeállt a tészta, gyúródeszkán kidagasztjuk 10-15 perc alatt.
A jó levegős tésztát szobahőmérsékleten 30-40 percig hagyom kelni.
Ha letelt az idő átgyúrom a tésztát, kinyomom belőle a levegőt és annyi részre osztom, ahány szálból szeretném fonni a kalácsot. Kis gombócokat formázok belőle és letekarva 10-15 perc alatt újra kelesztem, úgy hogy letakarom egy tiszta ruhával.
A 10-15 perc leteltével a gombócokból olyan kígyót formázok ami középen egy kicsit dundibb. A végeket összenyomva szépen megfonom a kalácsot. Behelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsire és lekenem a tojással. Ezután szintén pihentetem /szobahőmérsékleten/ 30 percet, addig a sütőt előmelegítem 170 fokra. 
Az idő leteltével újra lekenem a tojással és mehet a sütőbe. 40 perc alatt megsül, de mindenki figyeljen az utolsó 10 percben, mert lehet eltérés a sütők között.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése