2013. március 17., vasárnap

Az eddigi legjobb KIFLI

Sokféle recepttel próbálkoztam már, de eddig ez viszi a pálmát. Nagyon könnyű vele dolgozni és a végeredmény, finom, ropogós, ízletes és még két nappal később is jó állagú.

Hozzávalók:
250 g kenyér liszt
250 g finom liszt
3,5-4 dl tej
50 g olvasztott vaj
25 g élesztő
2 evőkanál cukor
3/4 evőkanál só

A morzsolt élesztőt 1 dl langyos tejjel, fél evőkanál cukorral és 3 evőkanál liszttel meleg helyen felfuttatom.
A lisztet egy tálba kimérem hozzáadom a maradék cukrot a sót a vajat az élesztős keveréket és a maradék langyos tejet.
A tésztát összedolgozom kb. 10 percig dagasztom, míg el nem válik a kezünktől. Ha ragadósabb akkor pici lisztet kell hozzáadni.
Olajjal megkenem a buci tetejét és meleg helyen a duplájára kelesztem kb. 30-50 perc alatt.
Ha duplájára kelt akkor kiveszem és nagyon alaposan átgyúrom. Négy egyforma részre osztom és alaposan erős gyúrással gömbölyítem. Így is hagyom duplájára kelni.
Ezután a gömböket kinyújtom jó vékonyra és 6 részre vágom. A kifliket jó szorosan feltekerem és tepsire helyezem.
Egy tepsin 8 db fér el úgy hogy még így feltekerve is hagyom kelni 25-30 percet.
Ha rusztikus kiflit szeretnénk, akkor szórjuk meg liszttel.
Ahhoz, hogy ropogós legyen a kifli ahhoz egy tepsibe vizet kell tenni és betenni a sütő aljára.
A hőfok lehet majdnem max. nálam az 200-220 fok. Pirosra kell sütni akkor lesz ropogós.
Nálunk gyorsan elfogyott!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése