2013. március 3., vasárnap

Puha csokis mascarponéval és piros gyümivel

A recept eredetileg Stahl Judittól ered, de egy kicsit felturbóztam!

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé /min. 70%/
20 dkg vaj
20 dkg nutella

40 dkg cukor /én csak 30 dkg-ot használtam/
6 tojás
10 dkg liszt

A sütőt bekapcsolom 175 fokra a tepsit kivajazom belisztezem és sütőpapírral bélelem, ami bőven túl kell hogy lógjon.
Az első három hozzávalót gőz felett összeolvasztom és ha egyneművé olvadt akkor leveszem a gőzről és hozzáadom a cukrot. Várok kb. 10 percet míg egy kicsit kihül és egyenként hozzáadom a tojást és mindegyiket robotgéppel kidolgozom.
Ha ezzel meg vagyok akkor hozzáadom két részletben a lisztet.
A cuccot beleöntöm a tepsiben és kb. 20-25 perc alatt félig folyósra sütöm. A sütőből kivéve rácsra kell tenni, hogy kihűljön.
Ennyi idő alatt pont annyira sül meg, hogy vágható lesz és nem szárad ki.

Na és most jön a spéci!
50 dkg mascarpone
3 tojás
3 evőkanál cukor
Vanília kivonat

A tojást és a cukrot egy lábosba kikeverem és csak annyira melegítem meg, hogy éppen ne szilárduljon meg. Jó teszt, hogy ha beleteszem az ujjamat, akkor amikor csíp, akkor leveszem a tűzről.
Ezután átteszem egy nagyobb edénybe és robotgéppel habosra keverem.
A mascarpone krémet szintén átkeverem, ízlés szerinti vanília aromával és a két keveréket összedolgozom és már kész is.

A kihűlt csokis sütit kockára vágom a tetejére kerül a krém és erre az erdei gyümi ízlés szerint! Nálunk az erdei gyümi a mélyhűtőben van, de így hidegen igazán finom a süti.
Ha nem a sütés után fogyasztjuk, akkor érdemes a sütit egy pár pillanatra a mikróba tenni és még igazibb a hideg meleg találkozása.
Nem csak gasztromómiai, de esztétikai élmény is!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése