2011. május 15., vasárnap

Briós

Nagyon szeretem a kelt tésztát mert nagyon jó vele dolgozni. Ezzel a tésztával meg még inkább, mert még formázni ill. fonni vagy fűzni is kell. Hát nem gyönyörű!!!!

A recept a cukrászsütik oldalról származik ahol a briós fonását is meg lehet nézni. Mi úgy csináltuk meg az első pár darabot, hogy mindig lestoppoltuk a videót, hogy jól sikerüljön.

Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg élesztő
1 dkg só
0,5 liter tej
2 db tojás sárgája

Előkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.

Kovász készítés: Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sűrűségű kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.

Tészta begyúrás: Miután a kovászunk megérleltük, a maradék lisztet, a sót, a tojást, a margarint és kb 2 dl tejet elkezdhetünk begyúrni. Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk be keményre, csak annyi tejet öntsünk még hozzá, amenyi a jó állaghoz kell. (jó állagú, ha tiszta lesz az edény, vagy a kéz gyúrás után)

Begyúrás után kb. 40 fokon 30 percig duplájára kelesztjük, ezután átgyúrjuk és szintén 30 percig kelesztjük.

Ezután megfonjuk a videó segítségével  lekenjük tojással és így is hagyjuk kelni, majd megsütjük. Én sütés előtt kristálycukorral és dióval szórtam meg. Nagyon finom még másnap is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése